Köretek

Spárgafőzelék I.

A feldarabolt spárgát megfőzzük, de nem egészen puhára, leszűrjük. Egy darabka vajjal, egy csomó petrezselyemzölddel és egy pohárnyi húslevessel tovább pároljuk. 2 tojássárgáját tejszínnel elhabarjuk, és még egy rövid idei pároljuk. Ízlés szerint ízesítjük.

Spárgafőzelék II.

2 fej saláta, 1 kg spárga, 5 dkg liszt, 1 pohár tejföl, fokhagyma, ízlés szerint.

Vékony metéltre vágjuk a salátát, 4-5 cm-es darabokra a megtisztított spárgát, s együtt kevés sós vízben puhára pároljuk. Majd liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Aki szereti, tehet bele szétnyomott fokhagymát is.

Spárgafőzelék III.

1 kg spárga, 2 tojás, 5 dkg liszt, 1 pohár tejföl, só, kiskanál cukor.

A megtisztított spárgát eldaraboljuk (2-3 cm), megfőzzük. 2 tojásból, tejfölből vagy tejből, kevés lisztből mártást készítünk, és ezzel öntjük le, és egyszer felforraljuk.

Spárgapüré

A megtisztított spárgát eldaraboljuk, megfőzzük, szitán áttörjük, vajas besamellel elkeverjük.

Besamel mártás: 6 dkg zsírból, 6 dkg liszttel világos, nem megpirított mártást készítünk, ezt 1 l forró tejjel felengedjük, és habverővel simára keverjük, gyengén sózzuk és 2-3 percig főzzük, míg a megfelelő sűrűséget eléri.

Spárga jóasszony módra

40 dkg spárga, 1 csomó zsenge sárgarépa, 1 csomag mirelit vagy 1 kg friss zöldborsó, 2 csomag gömbölyű gumójú újhagyma, 5 dkg vaj, só, kiskanálnyi cukor.

A megtisztított spárgát eldaraboljuk (4-5 cm), megfőzzük. Megtisztítjuk a répát, a szokottnál kissé vastagabbra szeleteljük, és vajon egy kevés spárgalével meg a megtisztított hagymagumókkal puhára pároljuk. Ha mirelit borsónk van, akkor a párolás vége felé öntjük a répához, ha friss, akkor a borsót csak 5 perccel később rakjuk a lábosba, mint a sárgarépát. Végül a leszűrt spárga is belekerül, 1-2 percig még a tűzön hagyjuk, hogy a zöldségek íze átjárja.

Partnerek

 

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA RUZSA, ÖTTÖMÖS ÉS ZÁKÁNYSZÉK TELEPÜLÉSEKEN (EFOP-3.7.3-16-2017-00203) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader