Nyers spárgasaláta
50 dkg spárga, 1 nagy csomó hagyma, 3-4 ek olaj, só, egy kevés borecet, csipetnyi cukor vagy méz.
A spárgát 1 mm vékonyra szeljük és összekeverjük a zöldjével együtt karikára vágott hagymával. Megsózzuk, egy kevés borecettel meglocsoljuk, csipetnyi cukorral megszórjuk, és legalább 1 napig állni hagyjuk, de hidegen, hogy az ízek összeérjenek. Kevés olajjal meglocsolva tálaljuk.
Spárgasaláta II.
1 kg spárga, 2 fej saláta, 2 adag francia mártás, só, 2 – 3 kockacukor, /esetleg 1 zöldpaprika/
A megtisztítást követően a spárgát 2 – 3 cm-es darabokra vágjuk, sós – cukros vízben megfőzzük. A főzővízben hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, tálba öntjük. Leöntjük francia mártással, néhány órára hűtőbe tesszük. Összekeverjük a hajszálvékonyra vágott zöldpaprikával.
Kiegészítés: Francia mártás
1 evőkanál citromlé, 5 evőkanálnyi olaj, só, törött bors, 1 kiskanál mustár.
A citromlébe apránként csorgatjuk bele az olajat, közben kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk és a mustárral ízesítjük.
Fejes saláta spárgával
1 fej saláta, 25 dkg spárga, 2 ek olaj, 1 ek citromlé, fél csomó petrezselyem zöld.
Salátaöntetet készítünk: ecetből, olajból, sóból, citromléből és finomra vágott petrezselyem zöldből valamint fél pohár spárga főzőléből. Levélkékre tépjük a saláta leveleket, majd összekeverjük a főtt spárgával, és óvatosan belekeverjük az öntetbe. Szép salátalevelekkel kibélelt tálba rakjuk.
Majonézes fejes saláta spárgával
5 dkg majonézt fél dl tejszínnel és a fenti öntettel összekeverjük. Ebbe keverjük a fenti módon elkészített hozzávalókat. Szép salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk. 1 főtt tojást reszelhetünk a tetejére.
Paradicsomsaláta spárgával
40 dkg vékony szeletekre vágott paradicsom, 25 dkg spárga, 2 ek olaj, 1 ek citromlé, fél csomó petrezselyemzöld, 8 dkg majonéz.
Úgy készítjük, mint a majonézes fejes salátát spárgával. 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.