Egyéb spárgaételek

Pikardiai spárga (6 személyre)

2 kg spárga, 3 tojás, 1 citrom, 20 dkg vaj, turbolya, finomra vágott metélőhagyma, só, őrölt bors.

A megtisztított spárgát kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, megfőzzük és leszűrjük. A keményre főzött tojásokat meghámozzuk, és lereszeljük, összekeverjük a metélőhagymával, a finomra vágott turbolyával. A vajat vízfürdőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a citrom levét. A spárgát 3 részre osztjuk, rétegesen mély tálba rakjuk, a 3 réteg közé szórjuk a fűszeres tojásvagdaltat, meglocsoljuk a citromos vajjal, és máris tálalhatjuk.

Natúr szűzérmék tejszínes spárgával

60 dkg sertés szűzpecsenye, 60 dkg spárga, 6 dkg vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 csapott ek. étkezési kukoricakeményítő vagy valamilyen liszt, só, őrölt fehérbors, 1 csokor kapor, 1 citrom.

A szűzpecsenyét 3-3 kis szeletre felvágjuk, enyhén kiklopfoljuk, besózzuk. A megtisztított spárgát kb. 10 cm-es darabokra vágjuk. A vaj felében a spárgát megpároljuk. A kaprot finomra vágjuk. A keményítőt a tejszínnel, majd a tejjel simára keverjük. Ráöntjük a spárgára a kaporral, citrommal, borssal ízesítjük, keverjük, hogy a mártás ne ragadjon le. A többi vajban megsütjük a szűzérméket. Párolt barna rizzsel tálaljuk.

Spárgás pecsenyefalatok

8 szelet karaj, 60 dkg spárga, 5 dkg vaj, 8 szelet pirított kenyér, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, só, bors, zöldpetrezselyem.

A húst kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és forró vajban pirosra sütjük. A kenyérszeleteket szárazon megpirítjuk. A megtisztított spárgát kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, megfőzzük és leszűrjük. Egy kevés vajban megpirítjuk a lisztet, fölengedjük annyi főzőlével, hogy mártás sűrűségű legyen, kicsit forralva hozzáadjuk a tejfölt, sót. Kivajazott tűzálló tálra lerakjuk a pirított kenyeret, erre a kisütött húst, a főtt lecsurgatott spárgát, és végül leöntjük a mártással. A sütőben átmelegítjük, zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Grillezett hal sajtos spárgával

4 szelet tengeri halfilé, 1 kg spárga, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, só, olaj, 1 citrom, 1 dl tej.

A halszeleteket tejes vízben áztatjuk. Enyhén sózzuk, és pár csepp citromlevet csepegtetünk rá. A megtisztított spárgát egyforma darabokra vágjuk, megfőzzük és leszűrjük. Kivajazott tűzálló tálra lerakjuk. A tejföllel elkeverjük a tojássárgáját, pici sóval ízesítjük, és a spárgára öntjük. Reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt rápirítjuk. A leitatott halszeleteket olajjal megkent forró grillre rakjuk és mindkét oldalát kb. 6-7 percig grillezzük. A forró spárgával együtt tálaljuk.

 

Partnerek

 

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA RUZSA, ÖTTÖMÖS ÉS ZÁKÁNYSZÉK TELEPÜLÉSEKEN (EFOP-3.7.3-16-2017-00203) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader