Levesek

Csirágleves

1 kg spárgát darabokra vágva sós vízben megfőzünk.3 dkg vajból, 3 dkg lisztből világos rántást készítünk, majd a főtt spárga levével felöntjük, felfőzzük. A spárgadarabokat csak tálalás előtt tesszük a levesbe , amelybe még 1 dl tejfölben elhabart tojássárgáját is belekeverünk. 2 dl párolt zöldborsót is tehetünk bele.

Spárgaleves

1 kg spárgát megtisztítunk, 3 dkg vajon megpároljuk, hintsük meg liszttel, eresszük fel vízzel vagy húslével. Sózzuk meg. Amikor megfőtt, pirított zsemlekockára és tejfölre öntve tálaljuk.

Csirág (spárga) leves

30 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 501 dkg sárgarépa, 1 dkg cukor, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg só, 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, 1 db zsemle

A csontot, a zöldséget 1,5 l sós vízben 2 órán át főzzük. A megtisztított spárgát darabokra vágjuk, és a leszűrt levesben puhára főzzük, cukorral ízesítjük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel és tejjel felöntjük, a levesbe keverjük, és 10 percig forraljuk, majd szitán áttörjük. Tálalás előtt a tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és a már nem forró levesbe öntjük. A kockára vágott zsemlét kockára vágjuk, vajon megpirítjuk, tálalás előtt a levesbe tesszük.

Spárgaleves II.

A spárgát feldaraboljuk, majd csontlében hagymával, sóval, petrezselyem és lestyánlevéllel együtt megfőzzük. A leveses tálba a tejfölt a tojássárgájával elkeverjük és rámerjük a levest a leszűrt spárgával együtt.

Spárgaleves III.

1 kg megtisztított spárgát 3 cm-es darabokra vágunk, sós vízzel leforrázzuk, 2 perc múlva leszűrjük. Egy zsemle héját levágjuk, vékony szeletekre szeljük, a spárgával együtt egy fazékba tesszük, csont vagy húslevessel felöntjük. Kevés cukorral addig főzzük, amíg kézzel szét nem lehet nyomni a spárgát. Szitán átnyomjuk, húslével feleresztjük, és újból felforraljuk. Tálalás előtt kis zöld spenótleveleket, 1 dl tejszínt adunk hozzá és vajban pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Másként: 1 dl tejföl, 2 dl tej, 1 ek liszt. Ezeket összekeverve behabarjuk a levest. Finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, citromlével pikánsra ízesítjük.

Partnerek

 

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA RUZSA, ÖTTÖMÖS ÉS ZÁKÁNYSZÉK TELEPÜLÉSEKEN (EFOP-3.7.3-16-2017-00203) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader