Spárga

Öttömös, a spárga hazája

Öttömösön az egyik legfőbb mezőgazdasági termék a spárga, amelynek termesztése egy ideje komoly szerepet játszik az itt élő családok megélhetésében. Ennek köszönhető az immár hagyománnyá váló, évenkénti Spárgafesztivál megrendezése is, ahol a szakmai megbeszélések mellett a helyiek bemutatják a spárga elkészítési módjait, és lehetőséget biztosítanak arra is, hogy ki-ki megkóstolhassa az elkészült ételkülönlegességeket. Az öttömösiek nagy szeretettel fogyasztják a spárgát, az évek során teljesen beépítették e rendkívül egészséges növényt a mindennapi étrendjükbe. A spárga termesztése a helyiek leírása szerint — főleg a viszonylag rövid idény kényszerítő következményeként — nagyon igénybe veszi a termelő, valamint az egész család fizikai, teherbíró képességét. Ezért nem is csoda, hogy a spárgaidény lezárását mindig megünnepli a falu.

Eleinte Spárganapot, Spárgabált szerveztek, majd ebből nőtte ki magát a teljes kistérséget — ma már úgyszólván az egész homokvidéket — megmozgató Spárgafesztivál. E fesztivál a település minden korosztályának egyaránt kínál látni- és ennivalót. Változatos kulturális és sportprogramok szerepelnek a programban, de magától értetődően fő helyet foglal el a spárgatermesztéssel kapcsolatos tudományos konferencia, és az ételbemutató. A kezdeti gyér érdeklődés után mára már a szakmai előadások alatt is megtelik érdeklődőkkel a Művelődési Ház. A fesztivál idején kora reggel szentmisével indul a nap, miközben a búcsúsok kínálják portékáikat. A hétalvókat a mazsorettek színes bemutatója ébreszti. Napközben a Közösségi Házban vagy az általános iskolában kiállítások sora várja a látogatókat. Volt már Öttömösön numizmatikai, festmény-, kinderfigura-, plüssállat-, kártyanaptár-, esküvői meghívó-, kitűző- és kézimunka-kiállítás is. A nap fénypontja a különféle spárgafajták bemutatója. Az iskola tánckarának, a nyugdíjas klub kórusának, vagy a szomszédos falu kötélugróinak előadását az esti utcabál zárja. Míg a különböző műsorokon a nagyérdemű közönség jól érezi magát, addig a napközi-otthonos konyhán a szakácsok, illetve a település ügyes háziasszonyai a finomabbnál finomabb, egészséges és vitaminokban gazdag, tápláló spárgából készült ételkülönlegességeken dolgoznak. Talán nincs is másik zöldségféle, melyet ennyi formában el lehetne készíteni, mint a spárgát. Gondoljunk csak a spárgalevesre, spárgapuffancsra, spárgasalátára, rakott spárgára, vagy éppen a sonkatekercsbe göngyölt spárgára — hogy csak a legfontosabbakat említsük. Persze nem feledkezhetünk meg a spárgatortáról sem, hiszen a sütemények se maradhatnak ki a sok-sok ételkülönlegesség közül. A legutóbbi fesztivál alkalmával Frank Júlia gasztronómus vezette zsűri bírálta, kóstolta az ételeket. Az ételkóstolók elismeréssel szóltak a finomabbnál finomabb ételekről, a szép és igényes terítésről. A lakosság köréből is egyre többen jelennek meg a kóstolón. Ami azért is fontos, mert a fesztivál egyik lényeges célja az, hogy — felkeltve az érintettek figyelmét — Öttömös lakóinak boldogulását segítse elő.

Partnerek

 

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA RUZSA, ÖTTÖMÖS ÉS ZÁKÁNYSZÉK TELEPÜLÉSEKEN (EFOP-3.7.3-16-2017-00203) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader