Fejlesztések

ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK

 

I. Tanyaközponti helyi termék piac kialakítása Öttömösön az 55. számú főút mentén 

Önkormányzatunk pályázati támogatást nyert a Széchenyi 2020 Program keretei között egy külterületi piac kiépítésének megvalósítására.

Támogató: Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága

A támogatott pályázat címe: Tanyaközponti helyi termék piac kialakítása Öttömösön az 55. számú főút mentén

A pályázat kódszáma: TOP-1.1.3-15-CS1-2016-00021

A támogatás összege: 34 994 696 Ft

Önerő összege: 235 138 Ft

A támogatás intenzitása: 99,33 %

A fejlesztés célja:
Helyi gazdaságfejlesztés hatékonyabb fellendítése érdekében, előzetes igényfelmérésre alapozva külterületi piac létesítésére szánta el magát az Önkormányzat. A helyi termelők számára ez jelent új piacszerzési lehetőségeket, alapozva ezt az 55-ös számú út forgalmára, a hamarosan megvalósuló kerékpárút létesítésére, valamint az ott átfutó Alföldi Kék-túra és zarándok útvonalakra. A belterületi helyi termelői piac bővítése, felújítása nem rejt magában olyan piacszerzési lehetőségeket, mint a külterületi, tanyaközponti, új piac létesítése.

A fejlesztés tervezett eredményei:
Tanyaközponti helyi termék piac kialakítása Öttömösön az 55. sz. főút mentén. A piactérhez kapcsolódóan vizesblokk és kiszolgáló raktárépület kialakítása. A területre parkoló készül az 55 –ös főút mentén a Tanyaközponti helyi termék piac kialakítása céljából. A Megállóhoz kapcsolódóan piactér kerül kialakításra. A piactér elárusító asztalokból és nyitott tetővel fedett elárusító helyekből áll. Az árusítóhelyek kiszolgálására raktárépület kerül kialakításra, amely falazott szerkezetű egyterű épület a végében egy vizesblokkal. Az épület teteje 30 fokos hajlásszögű cserepes lemezzel fedett. Az ereszmagassága 4,5 m. Az 55-ös út felől a vizesblokk bejárata előtt előtető készül. Az épület időszakos használatú, nem fűtött és fűtött teret (téliesítést) is tartalmaz, az épület nem tartalmaz huzamos tartózkodásra alkalmas helységet. A komplexum az 55-ös főút forgalmát és a helyi közösséget hivatott kiszolgálni. Vásárlási lehetőséget ad az úton közlekedő forgalomnak, hogy itt megpihenve megálljon és a helyi kistermelők, kézművesek által készített termelt árukat megvásárolja.

 

II. Önkormányzati intézmények energetikai fejlesztése Öttömösön - TOP-3.2.1-15-CS1-2016-00034

Kedvezményezett neve: Öttömös Községi Önkormányzat
A projekt címe: Önkormányzati intézmények energetikai fejlesztése Öttömösön
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A szerződött támogatás összege: 100 000 000 Ft

Fejlesztés bemutatása: A projekt célja Öttömös Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése, melyek a következő létesítményeket érintik:
• Belterületi Közösségi Ház
• Orvosi rendelő
• Konyha
• Polgármesteri Hivatal
• Sportöltöző

Az önkormányzati feladatellátáshoz szükséges épületek nagy része az 1970 –es években épült, és megfelelő források hiányában azokon érdemi fejlesztés – tisztasági festést, korszerűsítést, karbantartást nem számítva – nem történt.

Az épületeken elvégzendő tevékenységek minden esetben a következőket foglalják magukba: külső hőszigetelés, nyílászáró csere, akadálymentesítés. A konyha és a hivatal esetén hőszivattyú, a sportöltözőben központi kondenzációs gázkazán elhelyezésével fűtéskorszerűsítésre is sor került. A projektmegvalósítás műszaki tartalma kiterjedt a megújuló energia hasznosítására is. Az orvosi rendelőre is egy új napelem rendszer került felhelyezésre.

Az elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen csökkennek az épületek fenntartási költségei, valamint mérséklődik a CO2-kibocsátás.

 

III. Magyar Falu Program - Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás - MFP-KTF/2020.

 

IV. Magyar Falu Program - Orvosi eszköz beszerzése - MFP-AEE/2021.

 

V. Magyar Falu Program - Felelős állattartás elősegítése - MFP-FAE/2021.

A projekt címe: Felelős állattartás Öttömösön. 

Támogatás éve: 2021. 

A támogatás Öttömös Községben segítette az állattartó gazdákat, megteremtve a felelős állattartás alapjait. Pályázat keretében 2 db 40 kg feletti kan, 5 db 40 kg alatti szuka és 6 db 40 kg alatti kan kutya ivartalanítása, 15 db nőstény macska, 12 db kandúr macska ivartalanítása, 13 db kutya és 9 db macska veszettség elleni védőoltása, 11 db kutya mikrochippel történő megjelölése valósult meg.

Partnerek

 

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA RUZSA, ÖTTÖMÖS ÉS ZÁKÁNYSZÉK TELEPÜLÉSEKEN (EFOP-3.7.3-16-2017-00203)