Könyvtár

Könyvtári, Közösségi és Információs Hely

Cím: 6784 Öttömös, Fő u. 9.
Tel/fax.: 62/589-010
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Könyvtáros: Király Edit

Nyitva tartás

Hétfő - péntek: 8:00 – 12:00 ; 13:00 – 14:00

Szolgáltatásaink

• Dokumentumok, eszközök helyben használata
• Könyv- és folyóirat kölcsönzés
• Könyvtárközi kölcsönzés
• Tájékoztatás
• Iskolai könyvtári órák szervezése, lebonyolítása
• Internet elérhetőség
• Fénymásolás
• Szkennelés

A könyvtár kézikönyvtári állománya (lexikonok, enciklopédiák, kézikönyvek) kizárólag helyben használhatóak. A könyvek kölcsönzésén kívül lehetőség van folyóiratok kölcsönzésére is. A könyvtárközi kölcsönzés segítségével más könyvtáraktól beszerezzük azokat a dokumentumokat, folyóiratcikkeket eredetiben vagy fénymásolatban, amely kéréseket helyben nem tudunk teljesíteni. A fénymásolás díja, illetve a postaköltség minden esetben az olvasót terheli.

A könyvtár a tanév során rendszeresen fogadja az általános iskolai osztályokat, óvodásokat és vállalja, hogy könyvtári órák, rendhagyó foglalkozások, vetélkedők szervezésével segíti az oktatást és az olvasóvá nevelést.

 Könyvtárhasználati szabályzat


  Történet

Öttömös első könyvtára 1961. augusztus 28-án nyílt meg a hitelesített leltárkönyv szerint. Az első, teljes évben beiratkozottak száma 224 fő volt. A könyvtárszoba a régi Tanácsháza nagytermében volt. Onnan többször költözött, először a Művelődési Házba, onnan egy szolgálati lakásba, majd vissza a Művelődési Házba és végül 2004-ben került a mostani – remélem végleges − helyére, a Teleházba.

A fenntartás, az állománygyarapítás a Községi Tanács feladata volt, a költségvetésbe "könyvtár" címmel új rovat került. A kezdeti állományt mindössze 56 darab könyv jelentette, mely a Szeged Járási Könyvtár ajándéka volt, később a Földműves Szövetkezettől kapott a könyvtár ajándékkönyveket, majd pedig a Községi Tanács finanszírozta a beszerzést. A könyvtár tulajdonában lévő 1. sz. Ellenőrzési napló bejegyzésében 1965. január 28-i dátummal Király Vilmosné szerepel elsőként, mint könyvtáros. Arról nincs dokumentum, hogy mikor állt munkába, csak annyi derül ki, hogy az 1974. május 22-i ellenőrzéskor még ő vezette a könyvtárat. Később többször is ellátta ezt a feladatot helyettesítőként. Őt azután sokan követték, Pap Anna, Mojzesné Süli Anna, Bezdány Istvánné, Hargitai Imréné, Zana Mária, Tanács István, Döme Gyöngyi, Bakos Éva, Szakál Adél és végül Barnáné Illés Andrea 1986-tól 2007-ig.

Az igazán nagy fordulat 2004-ben következett be a könyvtár életében, ekkor került jelenlegi helyére, méltó környezetbe, a Teleházba. A teljes, közel 60 m2 - es alapterületen, két helységben jelenleg lévő 3864 ezer kötetes állományt még kiegészítik az ajándékba kapott könyvek. Az új hely új lehetőségeket tartogatott: a szélessávú internet segítségével felgyorsult az információhoz jutás sebessége. A beiratkozott olvasók száma évről évre emelkedett.

Az öttömösi Képviselő-testület 2012. december 19-i döntése alapján 2013-tól az Önkormányzat a nyilvános könyvtári szolgáltatás ellátására határozatlan idejű együttműködési megállapodást kötött a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral. A megyei könyvtárral kötött együttműködési megállapodás alapján a Somogyi Könyvtár gondoskodik Öttömös lakosságának könyvtári szolgáltatásokkal történő ellátásáról a Könyvtárellátási Szolgáltatási Rendszer keretein belül. Az elmúlt két évben 345 új címmel gazdagodott a könyvtár. Bővült a könyvtári alapszolgáltatásunk köre, már hetilapokért, folyóiratokért is bejöhetnek hozzánk az olvasók. A pozitív visszajelzések megerősítettek abban, hogy az elképzelés jó volt.

Köszönöm a könyvtárhasználók eddigi bizalmát és szeretetét, amivel folyamatosan megtisztelik a könyvtárat, és a könyvtárost egyaránt!

Király Edit
könyvtáros

Partnerek

 

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA RUZSA, ÖTTÖMÖS ÉS ZÁKÁNYSZÉK TELEPÜLÉSEKEN (EFOP-3.7.3-16-2017-00203) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader