Kéményseprés - tájékoztató

TÁJÉKOZTATÁS A KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS TERÜLETÉN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKRÓL

Tisztelt Lakosság, Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

Az elmúlt két évben több alkalommal is változtak a kéményseprő-ipari jogszabályok. Bizonyos ingatlantípusok és ügyfelek számára ingyenessé, illetve önkéntessé vált a kéményellenőrzés, míg más esetekben fizetős és kötelező maradt.

Családi házak esetén:
Magánszemély tulajdonos esetén: Az ellenőrzés megrendelése nem kötelező, az ellenőrzés díjmentes.
Az ellenőrzés megrendelése kötelező, amennyiben cég/vállalkozás tulajdonában van, vagy bejegyzett székhely/telephely az érintett ingatlan. Ebben az esetben az ellenőrzés díjköteles.

 

Társasházi lakás esetén:
Az ellenőrzés megrendelése kötelező, amennyiben az cég/vállalkozás tulajdonában van vagy bejegyzett székhely/telephely, úgy díjköteles, magántulajdon esetén díjmentes.

A hatályos jogszabályok értelmében a gazdálkodó szervezetek – egyéni vagy társas vállalkozás – tulajdonformától, mérettől és tevékenységi körtől függetlenül kötelesek a székhelyként, telephelyként, vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlan égéstermék-elvezetőjét ellenőriztetni, szükség szerint tisztíttatni.

A változások ellenére a kéményellenőrzés az egyik legfontosabb élet- és vagyonvédelmi közszolgáltatás, mely kulcsfontosságú az esetleges tragédiák – elsősorban a szén-monoxid mérgezés – elkerülésében.

A közszolgáltatást ellátja:
- természetes személy tulajdonában lévő egylakásos ingatlan (családi ház) esetén évente egy, illetve két alkalommal ingyenesen a Katasztrófavédelem Csongrád Megyei Ellátási Csoportja;
- nem természetes személy tulajdonában lévő, vagy gazdálkodó szervezet telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett egylakásos ingatlan (családi ház) esetén megrendelésre a megyébe bejelentkezett kéményseprő-ipari szolgáltató végzi, díjfizetés ellenében (bejelentkezett szolgáltatók listája: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat)
- társasházak esetében a közszolgáltatást szintén Katasztrófavédelem Csongrád Megyei Ellátási Csoportja végzi.

Csongrád megye, ezáltal településünk vonatkozásában is a Tűzvédelmi Hatóságnál bejegyzett korábbi közszolgáltató, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. jogosult a kéményellenőrzést és –tisztítást megrendelés alapján a közületeknél, gazdálkodó szervezeteknél megrendelés alapján elvégezni. Ilyen irányú igény esetén keressék továbbra is bizalommal településünk korábbi Közszolgáltatóját, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft.-t.

Ellenőrzés megrendelésének módja:
- Telefonon: 1818-as központi hívószámon (9.1-es menüpont)
- Honlapon: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat online ügyintézési felületén

A szolgáltatás megrendeléséhez a Teleházban igény szerint segítséget nyújtunk!

A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon további fontos és hasznos információk találhatóak a közszolgáltatás ellátása kapcsán.

Erdélyi-Nagy Renáta
aljegyző

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Nincs új esemény

Partnerek

 

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA RUZSA, ÖTTÖMÖS ÉS ZÁKÁNYSZÉK TELEPÜLÉSEKEN (EFOP-3.7.3-16-2017-00203) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader

Látogatók

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi