Saláták Nyers spárgasaláta 50 dkg spárga, 1 nagy csomó hagyma, 3-4 ek olaj, só, egy kevés borecet, csipetnyi cukor vagy méz. A spárgát 1 mm vékonyra szeljük és összekeverjük a zöldjével együtt karikára vágott hagymával. Megsózzuk, egy kevés borecettel meglocsoljuk, csipetnyi cukorral megszórjuk, és legalább 1 napig állni hagyjuk, de hidegen, hogy az ízek összeérjenek. Kevés olajjal meglocsolva tálaljuk. Spárgasaláta II. 1 kg spárga, 2 fej saláta, 2 adag francia mártás, só, 2 – 3 kockacukor, /esetleg 1 zöldpaprika/ A megtisztítást követően a spárgát 2 – 3 cm-es darabokra vágjuk, sós – cukros vízben megfőzzük. A főzővízben hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, tálba öntjük. Leöntjük francia mártással, néhány órára hűtőbe tesszük. Összekeverjük a hajszálvékonyra vágott zöldpaprikával. Kiegészítés: Francia mártás 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanálnyi olaj, só, törött bors, 1 kiskanál mustár. A citromlébe apránként csorgatjuk bele az olajat, közben kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk és a mustárral ízesítjük. Fejes saláta spárgával 1 fej saláta, 25 dkg spárga, 2 ek olaj, 1 ek citromlé, fél csomó petrezselyem zöld. Salátaöntetet készítünk: ecetből, olajból, sóból, citromléből és finomra vágott petrezselyem zöldből valamint fél pohár spárga főzőléből. Levélkékre tépjük a saláta leveleket, majd összekeverjük a főtt spárgával, és óvatosan belekeverjük az öntetbe. Szép salátalevelekkel kibélelt tálba rakjuk. Majonézes fejes saláta spárgával 5 dkg majonézt fél dl tejszínnel és a fenti öntettel összekeverjük. Ebbe keverjük a fenti módon elkészített hozzávalókat. Szép salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk. 1 főtt tojást reszelhetünk a tetejére. Paradicsomsaláta spárgával 40 dkg vékony szeletekre vágott paradicsom, 25 dkg spárga, 2 ek olaj, 1 ek citromlé, fél csomó petrezselyemzöld, 8 dkg majonéz. Úgy készítjük, mint a majonézes fejes salátát spárgával. 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük. |