Öttömösi Erdőspuszta Tájház és Erdei Iskola

Bemutatkozás

Vendégházunkat a Kiskunság déli részén találhatják meg, az alföldi tanyák és puszták közepén egy most felújított közel százéves tanya-épületegyüttesben. Az épületegyüttes 320 négyzetméter alapterületű, 2 épületrészből áll.

SZÁLLÁS:

A főépületben 2 szálláshely szoba található (8 főre ill. 6 főre) (fenyőfa ágyak, környezetbarát falfestés, biomassza központi fűtés stb.) és egy tetőtéri szálláshely (15 főre), valamint két közösségi helyiség (tájjellegű berendezés, szövőkeretek, ökológiai és néprajzi szakkönyvtár, fajátékok stb.)

A szálláshelyhez tartoznak természetesen nemenkénti hideg-meleg vizes tusolók és WC-k.

A mellette álló épületben található a melegítőkonyha, és az étkező (30 fős), szintén tájjellegűen berendezve és ellátva az alapvetően szükségesekkel (mosogató, tűzhely, hűtőszekrény, étkészlet, edények stb.)

A tanyaháznak hatalmas udvara van (kb. 1 ha), diófával, gyeppel, gyümölcsössel, és bio-kiskerttel, valamint fűszer- és gyógynövénykerttel.

Az épületegyütteshez 40 ha földterület tartozik, amely részben láprét, részben vegyes erdős terület, ami a vendégek számára szabadon használható. Lehetőség van bográcsozásra, és idén készül el a kemencénk. Emellett tanyasi állatok bemutatása/gondozása is lehetséges, kecske, bárány és baromfifajtáink vannak helyben.

SZÁLLÁSDÍJ: 1000 ft/fő/éj

ÉTKEZÉS: 550 Ft/fő/ebéd ill. helyben beszerezhető a reggeli, vacsora

SZABADIDŐS PROGRAMOK:

Magyar íjászat, szövőműhely, nemezelés, agyagozás, szalmamunkák, terráriumgondozás, madármegfigyelés, hagyományos ételek készítése, biotisztálkodó szerek készítése, tanyasi állatok simogatása, csöndmeditáció, környezetbarát játéktár, biokerti munkák, stb. (igény szerint az egyes technikák oktatása kérhető)

Egyéb szolgáltatások: OKTATÁS

Hivatásunk: a táj hagyományvilágát őrizni és ötvözni azt a fenntartható és szelíd élet- és oktatási modellel. (tradicionális dél-alföldi kultúra, megújuló energiaforrások, termé-szetközeli építészet, együttműködési modellek és játékok...) Specialitásunk, ami főleg a felső tagozatot érinti az "Állat- és növényszimbólumok az ezeréves magyar kultúrában" projektek.

Saját erdei iskolai oktatócsomagunk van, ennek projektjeit adjuk át családias foglalkozások keretében igény sze-rint az ide érkező csoportoknak vagy családoknak (!).

(A tanya organi-kussága, Csillag-mondák, Alföldi ma-darak és madármo-tívumok, Betlehe-mes, Kunhalmok kincsei, Ős-Gabonaisten, A Láperdő élővilága, Térhódítási stratégiák a növényvilágban, Baromjárás őspusztagyep, ...stb)

A foglalkozások ált. félnaposak (3,5-4 óra), de igény szerint ez is változó lehet.

Együttműködőink:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, CSEMETE Kiss Ferenc Természetvédelmi Egyesület, Kemence Közművelődési és Környezeti Nevelési Egyesület, Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület.

Oktatás díja: 400 Ft/fő/ félnapos program

Ingyenes szolgáltatások:
- egy programvezetés minden csoportnak
- egy kísérő tanár szállásdíja
- helyi oktatócsomag biztosítása minden ideérkező csoport vezetőjének

Speciális ajánlat:
Osztálykirándulások lebonyolítása, -- terepi séták, jeles napok programjait is szívesen látjuk intézményünkben

ELÉRHETŐSÉG:

Tel/Fax: 62/289-611,
06/20-571-12-15
E-mail: baglyocska@freemail.hu
Postacím: Molnár Ibolya 6784 Öttömös, Pacsirta u. 1.

Közlekedés:
Szegedig vonattal vagy busszal, onnan menetrend szerinti busszal 1 órás út, majd 2 perces séta a tanyáig.

Létrehozás dátuma: 2007. április 03.
Utolsó módosítás dátuma: 2007. április 23.