Tanyagondnoki szolgálat a Vajdaságban

Öttömös Község Önkormányzata is közreműködik a tanyagondnoki szolgálat beindításában két vajdasági településen, Horgoson és Kispiacon. Öttömös község az elmúlt időszakban mindkét településsel „testvértelepülési megállapodást” kötött, főként a határontúli magyarokkal történő kulturális kapcsolatok erősítésére. Az eddigi kiváló együttműködés a jövőben a szociális területre is kiterjed majd, mivel közös pályázat benyújtására került sor a nálunk már ismert tanyagondnoki szolgálat Vajdaságban történő bevezetésére. Ennek megvalósítására a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és a három település közös pályázatot nyújtott be a Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázati felhívására. A részt vevő négy partner együttesen 70.496,- euró (kb. 20 MFt) vissza nem térítendő támogatást nyert.

A projekt célja a tanyagondnoki szolgálat Vajdaságban történő meghonosítása. Ennek során tájékoztató füzetek kerülnek kiadásra, illetve munkamegbeszélések, tanulmányutak lesznek a tanyagondnokság megismerése céljából Magyarországra és a Vajdaságba. Kétszázhatvan órás falugondnoki képzés és kölcsönös tapasztalatátadás Bács-Kiskun megyei, Csongrád megyei és leendő Észak-Bácskai tanyagondnokoknak, önkénteseknek. Horgos helyi közössége egy kilencszemélyes mikrobuszt is beszerezhet a tanyagondnoki szolgálat elindítására. Az ellátás vajdasági működtetésébe beépíthetők mindazon magyar tapasztalatok, helyi szükségletekre választ adó szolgáltatáselemek, melyet mindkét ország tanyagondnokságai jó gyakorlatként hasznosíthatnak a későbbiekben.

A projekt megvalósítása 2010. szeptemberében kezdődik és egy éven keresztül tart. A pályázat Öttömös Község Önkormányzatát érintő összköltsége az euró árfolyamváltozásától függően 2.600 000 Ft, amelyhez 450-500 ezer sajáterőt kell biztosítania az Önkormányzatnak. A pályázati forrásból nem csak a testvértelepülési fejlesztések valósulnak meg, hanem az öttömösi tanyagondnoki szolgálat részére is lehetőség lesz különféle eszközök (számítógép, nyomtató, stb.) beszerzésére.

A vajdasági szociális ellátás színvonala sajnos messze elmarad a Magyarországon már megszokottaktól. Reméljük, hogy az új ellátás beindításával a határon túl is segítséget kapnak majd a rászorulók. Ez is hozzátartozik a „testvéri szeretethez”.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-SRB) támogatási rendszeréhez benyújtott Falugondnokság című, HU-SRB/0901/222/141 számú projekt megvalósulásáról részletes tájékoztató megtekinthető az alábbi elérhetőségen:

http://www.falugondnoksag.hu/index.php?oldal=ppraktualis&nyelv=hu&rovid=0&cikkszam=33&tipus=egyenicikk

Képgaléria

http://www.falugondnoksag.hu/index.php

Pályázatban részt vevő községek, támogatók címerei

Létrehozás dátuma: 2011. január 12.
Utolsó módosítás dátuma: 2011. szeptember 22.