English | Deutsch | Magyar |
2012. május 16. Mózes, Botond

Civil szervezetek
Főoldal
Hirdetmény
Intézmények
Közbeszerzés
Közérdekű adatok
Linkek
Önkormányzati választás 2010.
Önkormányzat
Rendezvények
Turisztika
Településünkről


gj


Gépjárműadó

Az adó alanya az, aki az év első napján a gépjármű hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonos, illetőleg ha a nyilvántartás az üzembentartót is tartalmazza, akkor az adó alanya az üzembentartó. Az adó alapja személyszállító gépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye, kilowattban kifejezve.

Az adó mértéke a gépjármű- gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 300 Ft/kilowatt,- gyártási évet követő 4-7. naptári évben 260 Ft/kilowatt,- gyártási évet követő 8-11. naptári évben 200 Ft/kilowatt,- gyártási évet követő 12-15. naptári évben 160 Ft/kilowatt,- gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 120 Ft/kilowatt.

Az adó alapja a tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Az adó mértéke az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után 1200 Ft.

A gépjármű-nyilvántartás adatait, az okmányiroda adatszolgáltatási kötelezettség keretében, az önkormányzati adóhatóság rendelkezésére bocsátja, amely ez alapján állapítja meg, és határozatban közli a gépjárműadó alanyával a fizetendő adó összegét és a fizetés módját.

A gépjármű tulajdonjogában év közben bekövetkezett változás esetén az eladónak 15 napon belül kell az okmányirodánál bejelentési kötelezettségét teljesíteni, az adás-vételi szerződés bemutatásával.

A gépjárműadót félévenként, két egyenlő részletben az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell megfizetni.