Felhívás

<A teljes tájékoztató letöltése pdf-ben>

Kérjük, hogy 2014. március 20-ig, majd ezt követően folyamatosan szíveskedjenek eljuttatni a települési értéktárba való fölvételre javasolt, Önök által ismert értékeket az alábbi területekről: 

 

  • kulturális örökségünk szellemi és tárgyi javai (irodalom, tudomány, népművészet, népi kézművesség, néprajz, filmművészet, iparművészet, képzőművészet, táncművészet és zeneművészet, zenekarok, énekkarok; védett ingatlanok, kiemelkedő értékű műemlékek és régészeti lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek), valamint az ezekkel foglalkozó egyesületek, szervezetek, alapítványok, alkotóműhelyek;
  • természeti környezetünk javai (fizikai és biológiai képződmények vagy képződménycsoportok, geológiai és geomorfológiai képződmények, természeti tájak, természeti területek, életközösségek és ökológiai rendszerek; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek);
  • az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai, beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét, a mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket, borászatot, állat- és növényfajtákat;
  • az egészség és életmód múlt- és jelenbeli értékei(a tudományos és népi megelőzés és gyógyászat, természetgyógyászat szellemi termékei és tárgyi javai, gyógynövények és lelőhelyeik);
  • épített környezet (a környezet tudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja, az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek);
  • ipari és műszaki megoldások (az ipari termelés, a kézműipar, kézművesség szellemi termékei és tárgyi javai, különösen az egyes technológiák, technikák, berendezés-, gép- és műszergyártás, műszaki eszközökkel végzett személy- és áruszállítás);
  • sport (a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgáló, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, sportolói életművek és csúcsteljesítmények);
  • turizmus és vendéglátás (a turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a turisztikai attrakciók, szolgáltatások, a vendéglátó-ipari termékek, valamint vendéglátás körébe tartozó étel- és italkészítési eljárások).