Felhívás parlagfű mentesítésére

A hatékony védekezés érdekében legalább háromszori kaszálás szükséges

Hazánkban csaknem 2 millió ember allergiás valamire, közülük egyes források szerint 60 százalékra tehető a parlagfűre érzékenyek aránya, körülbelül harmad részük pedig súlyosan allergiás. Rohamosan nő az asztmás betegek száma is. Magyarország Kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet a parlagfű elleni védekezésre, a parlagfű fertőzöttség visszaszorítására és megelőzésére. A parlagfű irtására egészségünk megőrzése és a haszonnövények termesztése miatt törvény kötelezi a földtulajdonosokat.

 

Április elején elkezdődött a parlagfű kelése a szántóföldeken. Jelenleg a parlagfű többsége 2-4 leveles fejlettségű. A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1. napja után indítható, de ennek a célnak az eléréséhez már most fel kell készülni a gyommentesítés elvégzésére. Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás javasolható.

A Földművelésügyi Minisztérium szakvéleménye szerint a hatékony védekezés érdekében legalább háromszori kaszálás szükséges, 2015. évre az alábbiak szerinti kaszálási időszakokat javasolják:

1. kaszálás: május 4-8.
2. kaszálás: június 15-19.
3. kaszálás: július 20-24.
4. kaszálás: augusztus 10-14.

A mezőgazdasági művelés alatt álló területeken a múlt évi csapadékos ősz miatt a betakarítási és talajmunkákat csak megkésve lehetett elvégezni. Az őszi vetésű kultúráknál sok helyen belvizes foltok is kialakultak, ahol a termesztett növények kipusztultak. Ezeknek a területeknek a gyommentesen tartása fokozott odafigyelést igényel. Idén tavasszal a csapadék mennyisége kevesebb, a tavaszi vetésű növényeknél a talajon keresztül ható gyomirtó szerek érvényesülése is gyengébb. A kezelés hatékonyságát mindig értékelni szükséges, és ha az elmarad a kívánatostól, ismételt beavatkozásra van szükség.

Állománykezelő gyomirtó szerek kijuttatásainál különösen szem előtt kell tartani a gyomnövények leginkább érzékeny fejlődési állapotát, mert a mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzése a leghatékonyabb. A megkésett védekezések többnyire sokkal rosszabb eredményt adnak, és a gyomirtó szerek többsége megkésett kijuttatás esetén a kultúrnövényt is károsíthatja.

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a növényvédelmi szakirányítójukhoz, a Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályához valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.

Előzzük meg a parlagfű virágzását!

Szeged, 2015. május 5.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Varga Márta
kommunikációs vezető
Csongrád Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti kabinet

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Nincs új esemény

Partnerek

 

 

 

 

 

 

 

 

loader

Látogatók

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi