Határidő módosítás - Földhasználati nyilvántartás

F E L H Í V Á S

Meghosszabbításra kerültek
a földhasználati nyilvántartásba történő bejelentési kötelezettségek
teljesítésének időpontjai.

I.
A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény (Tft.) 25/G. § (1) bekezdése alapján a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett 

a) magánszemély földhasználó a személyi azonosítóját és az állampolgárságát,
b) gazdálkodó szervezet földhasználó a statisztikai azonosítóját

köteles 2013. szeptember 30-ig bejelenteni a földhasználatát nyilvántartó ingatlanügyi hatóság részére.

 

A fenti azonosító adatközlési kötelezettség azt a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználót terheli, aki ennek a kötelezettségének 2013. március 30. napjáig nem tett eleget, és 2013. szeptember 30-ig földhasználati bejelentést sem nyújt be.

A bejelentés módja: Az „azonosító adatközlési adatlap” kötelező használatával.

Az ingatlanügyi hatóság – 2013. szeptember 30-át követően - húszezer forint összegű bírsággal sújtja azt a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználót, aki az azonosító adatközlési kötelezettségének határidőn belül nem tesz eleget.

II.
2013. január 1-je óta azon személyeket is a földhasználat bejelentésének kötelezettsége terheli, akik - a földrészletek számától függetlenül, országosan - egy hektár vagy annál kisebb nagyságú föld használatát 2012. december 31. napjáig már megkezdték. Ezen kötelezettségüknek az érintettek 2013. április 30-ig tehettek eleget.
A fenti személyek földhasználatra vonatkozó bejelentési kötelezettségének teljesítésére a Tft.-ben új határidő került megállapításra, ez az új határidő 2013. szeptember 30.
A bejelentési kötelezettség megállapításához az ingatlan tulajdoni lapjának az adatait kell figyelembe venni: a szántó, rét, legelő, szőlő, gyümölcsös, kert, nádas, fásított terület művelési ágú földrészlet bejelentés köteles. Továbbra sem kell bejelenteni az erdő művelési ágú terület használatát.

Zártkert esetében a bejelentési kötelezettség csak azt terheli:
• aki haszonélvezőként használja a zártkerti ingatlant, vagy
• aki kívülálló harmadik személyként használja a zártkerti ingatlant a tulajdonossal, illetve a haszonélvezővel való megállapodás alapján.
A bejelentés módja: A „földhasználati bejelentési adatlap” kötelező használatával.

III.
A bejelentéssel kapcsolatos ügyintézés megkönnyítése érdekében kérjük, hogy – amennyiben az nem igényel személyes egyeztetést - postai úton történő benyújtással teljesítsék.

A bejelentés helye: A használt földterület fekvése szerint illetékes járási földhivatal.

Ha a földhasználó több járási földhivatal illetékességi területéhez tartozó termőföldet használ, úgy a bejelentését választása szerint kizárólag a termőföldek fekvése szerint illetékes egyik járási földhivatal felé kell megtenni.

A bejelentésekhez szükséges kötelező formanyomtatványok, illetve további részletesebb tájékoztatás:
- a járási földhivatalok ügyfélszolgálatán,
- a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának honlapján (www.csmfhiv.t-online.hu/nyomtatványok/földhasználati nyomtatványok);
- a földhivatalok honlapján (www.foldhivatal.hu/ügyintézés/nyomtatványok) érhető el.

A földhasználati nyilvántartási eljárás mentes az igazgatási szolgáltatási díj- és illetékfizetési kötelezettség alól.

Szeged, 2013. július 22.

Gósz Zoltán
hivatalvezető

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Nincs új esemény

Partnerek

 

 

 

 

 

 

 

 


Strict Standards: Non-static method ModGCalendarHelper::getModuleId() should not be called statically in /home/cmwzqn/public_html/modules/mod_gcalendar/mod_gcalendar.php on line 33

Strict Standards: Non-static method ModGCalendarHelper::getCalendars() should not be called statically in /home/cmwzqn/public_html/modules/mod_gcalendar/mod_gcalendar.php on line 35

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/cmwzqn/public_html/modules/mod_gcalendar/tmpl/default.php on line 23
loader

Látogatók

Oldalainkat 22 vendég és 0 tag böngészi